Vállsebészet

A vállsebészet a váll területén jelentkező panaszok (fájdalom, mozgásbeszűkülés, ficamok, stb.) okának kivizsgálásával, a kóros állapotok diagnosztikájával és a válltáji betegségek gyógyításával foglalkozik. A váll elváltozásainak okai lehetnek veleszületett vagy szerzett rendellenességek.

A vállról

A váll testünk egyik legösszetettebb, legmozgékonyabb és leginstabilabb ízülete, melyre jellemző, hogy könnyen megsérül. A váll három ízületből áll, ezek összehangolt mozgásában jelentős fájdalmat okozhat már kis elakadás is, mely későbbi nyaki panaszt is okozhat.

Vállpanaszok

Vállproblémákat leggyakrabban az életkor előrehaladtával egyre jellemző kopás okozhat, de gyakori a túlterhelés, vagy valamilyen sérülés is.

A vállpanaszok kialakulhatnak lassan, fokozatosan is, de akár hirtelen, váratlanul jelentkező, éles fájdalom is jelentkezhet. A panaszok súlyosbodása akár a mindennapi tevékenységeket, vagy akár a pihenést is zavarhatja. Vállpanaszok kialakulása esetén mindenképp javasolt vállsebészhez fordulni.

Vállsebészeti rendelésemen minden vállízületi problémát kezelek. Ilyenek például:

 • ínsérülések (rotátorköpeny, bicepsz, mellizom)
 • instabilitások, ficamok (váll, kulcscsontvég)
 • törések kezelése (felkarcsont, lapocka, kulcscsont)
 • vállprotézis kopás vagy törés miatt
 • izomáthelyezés
 • arthroscopos vállműtétek (instabilitás, rotátorköpeny, kulcscsontvégkopás, gyulladásos betegségek, befagyott váll kezelése)

Mire számíthat a vállsebészeti vizsgálaton?

 1. Kórelőzmény: első lépésként feltérképezzük a korábbi mozgásszervi panaszokat és betegségeket.
 2. Aktuális panaszok: a fennálló panaszokat részletesen átvesszük: pl. mikor kezdődtek a problémák, mi a fő panasz, stb.
 3. Funkcionális vizsgálat: a váll funkcionális vizsgálata során többek között a váll mozgásterjedelmét (aktív és passzív), az izomerőt, az ízületeket vizsgáljuk.
 4. Képalkotó diagnosztikai vizsgálatok: Értékeljük a korábbi röntgen- vagy ultrahang-felvételek eredményeit, szükség szerint javaslatot teszünk képalkotó diagnosztikai vizsgálatok elvégzésére.
 5. Diagnózis: A rendelkezésre álló vizsgálati eredmények alapján felállítjuk a diagnózist.
 6. Kezelés: A diagnózis felállítását a kezelési terv meghatározása követi.

Amennyiben operációra van szükség, az Emineo Magánkórház jól felszerelt, modern műtőiben lehetőség van vállműtétek elvégzésére is.